Acil Tesisatçı Ustası

Acil Tesisatçı Ustası

Acil Tesisatçı Ustası İstanbul su, doğalgaz mekanik tesisat işlerinizde arıza tamir bakım işlerinizi yapıyor

Acil Tesisatçı Ustası

0216 415 20 58 0533 505 88 58
Acil Tesisatçı Ustası İstanbul su, doğalgaz mekanik tesisat işlerinizde arıza tamir bakım işlerinizi yapıyor
E-posta: aciltesisatciustasi@gmail.com
İSTANBUL'UN HER NOKTASINDAYIZ
Bu makale 16.07.2026 tarihinde ve katkılarıyla yayınlandı.

Robotlu Kamera ile Tıkalı Pimaş Kanalizasyon Borusu Görüntüleme ve Hidrolik Basınçla Açma

Pimaş kanalizasyon tıkanıklığında robotlu kamera ile sorunun tam yeri tespit edilir, hidrolik basınçla kalıcı olarak açılır. Ustadan detaylı bilgi.

Robotlu Kamera ile Tıkalı Pimaş Kanalizasyon Borusu Görüntüleme ve Hidrolik Basınçla Açma
Robotlu Kamera ile Tıkalı Pimaş Kanalizasyon Borusu Görüntüleme ve Hidrolik Basınçla Açma

Yıllardır İstanbul'da tesisat işi yapıyorum ve şunu net söyleyeyim: Pimaş boru tıkanıklıklarının en sinir bozucu yanı, sorunun tam nerede olduğunu göremeden körü körüne müdahale etmek zorunda kalmak. Klasik yöntemlerle tahmin yürütürsünüz, yanlış yeri açarsınız, hem para hem zaman kaybedersiniz. Neyse ki artık robotlu kamera sistemiyle borunun içini sanki biz giriyormuşuz gibi görebiliyoruz — tıkanıklığın tam konumu, nedeni, borunun genel durumu hepsi ekrana yansıyor.

Bu yazıda size hem bu görüntüleme işleminin nasıl yapıldığını hem de hidrolik basınçla (yüksek basınçlı su jeti) tıkanıklığın nasıl kalıcı biçimde açıldığını anlatacağım. Evde ya da işyerinde kanalizasyon problemi yaşıyorsanız, doğru adımı atmadan önce mutlaka okuyun.

Pimaş Kanalizasyon Tıkanıklığı Nedir ve Neden Olur?

Pimaş boru dediğimiz şey, evlerin ve binaların atık su hattında kullanılan plastik (PVC) borulardır. Çok yaygın ve dayanıklıdır ama tıkandığında ciddi sorun çıkarır. Tıkanıklığın başlıca sebepleri şunlardır:

  • Yağ ve sabun birikintisi: Mutfak atık suları zamanla boru çeperlerine yapışır, giderek daralır ve sonunda tamamen tıkar.
  • Kağıt ve ıslak mendil: Tuvalete atılan ıslak mendil, kağıt havlu gibi malzemeler çözülmez, boru içinde yumak yapar.
  • Kök girişi: Özellikle bahçeli yapılarda ağaç kökleri pimaş boru birleşim noktalarından içeri girer.
  • Kireç ve tortu birikimi: Özellikle İstanbul'un sert suyu düşünüldüğünde boru içi zamanla daralır.
  • Yabancı cisim: Çocuk oyuncağı, bez, naylon torba gibi şeyler ani tıkanıklığa yol açar.

Bu sebeplerin hangisinin söz konusu olduğunu ancak kameraya bakarak anlayabilirsiniz. Tahminen müdahale etmek çoğu zaman sorunu çözmez, hatta boruda hasara yol açabilir.

Robotlu Kamera ile Görüntüleme Nasıl Yapılır?

Biz ustalar bu işlemi birkaç dakikada devreye alırız. Kullandığımız sistem, ucunda yüksek çözünürlüklü su geçirmez bir kamera olan esnek bir kablo sistemidir. Kablo, temizlik kapağından ya da tuvalet çıkışından boruya gönderilir ve operatör ekranda canlı görüntüyü izler.

Görüntüleme sırasında şunlar tespit edilir:

  • Tıkanıklığın tam metraj olarak konumu (örneğin girişten 8 metre ileride)
  • Tıkanıklığın tipi (kök mü, yağ birikintisi mi, kırık boru mu?)
  • Borunun genel sağlık durumu: çatlak, çökme, eğim bozukluğu var mı?
  • Birden fazla tıkanıklık noktası olup olmadığı
DİKKAT: Kamera görüntülemesi yapılmadan doğrudan tel ya da spiral ile müdahale edilmesi, özellikle kırık veya çökmüş borolarda hasarı büyütebilir. Önce görün, sonra müdahale edin.

Görüntüleme işlemi genellikle 15-30 dakika sürer ve müşteriye yerinde rapor verilebilir. İstenirse kayıt alınarak ev sahibine teslim edilir — özellikle kiracı-mal sahibi anlaşmazlıklarında bu kayıt çok işe yarar.

Gerekli Ekipmanlar

Gerekli Ekipmanlar
  • Esnek kablolu robotlu boru kamerası (görüntüleme ünitesi ve monitör dahil)
  • Yüksek basınçlı su jeti makinesi (hidrolik temizleme için, genellikle 100-200 bar basınç)
  • Farklı çaplara uygun hidrojet nozulları (ileri-geri püskürtmeli)
  • Temizlik kapağı anahtarları ve adaptörler
  • Koruyucu eldiven, gözlük ve tulum (hijyen ve güvenlik için şart)
  • Halatla kablo çekimi gerekiyorsa ek bağlantı aksesuarları

Adım Adım: Görüntüleme ve Hidrolik Açma İşlemi

Adım 1: İlk Değerlendirme ve Erişim Noktasını Belirleme

İşe önce temizlik bacasını (muayene kapağı) ya da en uygun erişim noktasını bulmakla başlarız. Binada bu nokta genellikle bodrum katta ya da zemin katta olur. Mevcut değilse tuvalet çıkışı ya da lavabo sifonundan girilir. Erişim noktası belirlendikten sonra çevre temizlenir ve uyarı bandı çekilir.

Adım 2: Kamerayı Boruya Göndermek ve Tıkanıklığı Tespit Etmek

Adım 2: Kamerayı Boruya Göndermek ve Tıkanıklığı Tespit Etmek

Kamera kablosu yavaş yavaş boruya ilerletilir. Operatör ekranı takip ederken kablonun kaç metre gittiğini de sayaçtan okur. Tıkanıklık noktasına gelindiğinde görüntü netleşir ve sorunun tipi anlaşılır. Gerekirse kameraya yerleşik LED ışık, boru içini tam aydınlatır. Bu aşamada görüntü kaydedilir.

Adım 3: Hidrolik Basınçlı Su Jeti ile Temizleme

Adım 3: Hidrolik Basınçlı Su Jeti ile Temizleme

Tıkanıklığın tipi ve konumu netleştikten sonra hidrojet (yüksek basınçlı su jeti) makinesinin hortumu boruya gönderilir. Nozul, hem ileri hem geri yönde su püskürtür; bu sayede hem tıkacı dağıtır hem de boru çeperlerindeki yağ, kireç ve tortuları söker. İşlem sırasında basınç kademeli artırılır — boru zarar görmesin diye ani yüksek basınç verilmez.

DİKKAT: Hidrojet uygulaması yalnızca yetkili ve deneyimli kişilerce yapılmalıdır. Yanlış basınç ayarı veya yanlış nozul seçimi pimaş boruyu çatlayabilir ya da mevcut bir hasarı daha da büyütebilir.

Adım 4: Kontrol Kamerası ile Doğrulama

Adım 4: Kontrol Kamerası ile Doğrulama

Hidrolik temizleme tamamlandıktan sonra kamera ikinci kez boruya gönderilir. Bu sefer boru içinin temizlenip temizlenmediği ve ek bir hasar oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Boru açık ve temizse iş tamamdır; görüntü kaydı müşteriye teslim edilir. Eğer boru çökmüş ya da kırıksa bu aşamada ona uygun onarım planı çıkarılır.

Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri

SorunOlası NedenÇözüm
Su giderata çok yavaş iniyorKısmi yağ/kireç birikimiHidrojet ile boru iç yüzeyi temizleme
Geri tepen pis su kokusuSifon kuruması veya kısmi tıkanıklıkKamera ile kontrol, gerekirse hidrojet
Tuvalet taşıyorTam tıkanıklık (yabancı cisim veya kök)Acil kamera tespiti + spiral ya da hidrojet
Bodrum katta su birikintisiBoru kırığı veya çökmesiKamera ile hasar tespiti, boru tamiri/değişimi
Birden fazla dairede eş zamanlı tıkanıklıkAna kolon tıkanmışKolon kamerası + hidrojet, belediye hattıyla koordinasyon

Sık Yapılan Hatalar

  • Kör müdahale: Kamera kullanmadan spiral ya da kimyasal dökmek — sorunun nereden kaynaklandığını bilmeden yapılan müdahale çoğu zaman işe yaramaz.
  • Kimyasal temizleyici aşırı kullanımı: Piyasadaki kuvvetli kimyasallar boruyu kısa vadede açabilir ama pimaş boruyu zamanla aşındırır ve birleşim yerlerini gevşetir.
  • Yanlış basınç: Hidrojet makinesini yüksek basınca bağlayıp beklemek — çatlamış ya da eskimiş borolarda hemen kırılmaya yol açar.
  • Geçici çözümle yetinmek: Tıkanıklık bir kez açılınca 'tamam' demek. Eğer boru içi kirli ve pürüzlüyse kısa süre içinde aynı sorun tekrarlar; hidrojet sonrası kontrol kamerası şart.
  • Erişim kapağını kapatmayı unutmak: Temizlik sonrası muayene kapağını sızdırmaz şekilde kapatmazsanız koku ve geri tepmeler devam eder.

Sonuç ve Bakım Önerileri

Robotlu kamera + hidrojet kombinasyonu, pimaş kanalizasyon sorunlarında bugüne kadar gördüğüm en etkili ve kalıcı çözüm yöntemi. Sadece tıkanıklığı açmakla kalmıyor; borunun genel sağlık durumunu da ortaya koyuyor. Böylece 'ileride büyük sorun çıkacak mı?' sorusuna da cevap alıyorsunuz.

Koruyucu bakım için birkaç öneri:

  • Mutfak lavabosu gideratına kızgın yağ ve büyük yemek artığı dökmekten kaçının.
  • Tuvalete ıslak mendil, naylon veya bez atmayın — sadece tuvalet kağıdı kullanın.
  • Yılda bir kez, özellikle çok katlı binalarda, ana kolon temizliği yaptırın.
  • Bahçeli yapılarda boru çevresindeki ağaçları takip edin; kök girişi sinsi ilerler.

Eğer evinizdeki ya da işyerinizdeki kanalizasyon tıkanıklığı tekrar ediyor, gideratlar yavaş çalışıyor ya da hiç beklenmedik bir yerde su birikintisi görüyorsanız, kesinlikle tahminle hareket etmeyin. Robotlu kamera ile önce görün, sonra müdahale edin — bu hem size hem de borunuza zarar vermez.

Acil Tesisatçı Ustası olarak İstanbul'un her semtinde bu hizmeti sunuyoruz. Kamera, hidrojet ekipmanı ve yıllarca birikmiş tecrübeyle kapınızdayız. Hemen aramak için sayfanın üstündeki numarayı kullanabilirsiniz — gereksiz bekleme yok, sorunu yerinde görüp çözüyoruz.

1 değerlendirme (5 Yıldız)

Yorumlar

Yorumlar bölümüne bu soru ile ilgili sorularını iletebilirsiniz. Yorum yazmak için oturum açmalısınız.
Robotlu Kamera ile Tıkalı Pimaş Kanalizasyon Borusu Görüntüleme ve Hidrolik Basınçla Açma ile ilgili yorum yazılmamış. Görüşleriniz veya sorularınızı yazın cevaplayalım.

Facebook'ta Paylaş

ACİL TESİSATÇI USTASI / TALEP FORMU

İsminiz:

E-Posta:

Telefon:

Yapılacak İşin Adresi:

Detay:

Güvenlik Kodunu Giriniz:

  Kodu Değiştir
Paylaş: Facebook'ta Paylaş Facebook   Twitter'da Paylaş Twitter   LinkedIn'de Paylaş LinkedIn

Acil Tesisatçı Ustası: 0533 505 88 58
© 2026 aciltesisatciustasi.com by Acil Tesisatçı Ustası | Kirazlıdere mah Fevzi çakmak CAD no:12 dükkan B, 34000 Çekmeköy/İstanbul.
Çerezler & Gizlilik | Kullanım Koşulları

telefon 0533 505 88 58
whatsapp icon 0533 505 88 58